Προσοχή μέσα από τα ΜΜΕ μιλούν οι μπάτσοι

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική διότι διαπερνά όλες τις διαχωρισμένες σφαίρες σε αυτό που καλώς η κακώς καλούμε πραγματικότητα. Η κρίση είναι και πολιτική και κοινωνική. Η οικονομία μπορεί να είναι ο απόλυτος αφέντης στις μέρες μας, αλλά ωστόσο έχει μια διαρκή αλληλοδιαπλοκή με τις δυο παραπάνω πλευρές του υπάρχοντος. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, υιοθετείται ένα πλέγμα στρατηγικών το οποίο θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ένταση από τα κάτω, αλλά μόνο προς αυτά.

Αναγκαίο θεμέλιο για την πραγμάτωση αυτών των στρατηγικών είναι η περίφραξη της αλήθειας: η οριοθέτηση του νομίμου και του παράνομου, του εννόμου και του άνομου, της υποχρέωσης και του δικαιώματος. Σε ένα κόσμο που έχει ονομαστεί και ως μαζική κοινωνία, αυτή η περίφραξη της αλήθειας ενσωματώνει όλο το λόγο της εκάστοτε οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας.

Ο λόγος που αναμεταδίδεται από τα ΜΜΕ, δεν είναι παρά η μεταφορά ενός πλέγματος προσταγών και νουθετήσεων στον δέκτη, ο οποίος οφείλει να παραμένει παθητικός θεατής της ζωής του. Ότι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο αλήθειας είναι βέβηλο. Ότι είναι έξω από αυτό που το ίδιο το σύστημα ορίζει ως ενδογενές, οφείλει να παταχτεί. Μέσα στην ενδογένεια του συστήματος μπορεί να χωρούν φασίστες, παπάδες, τραπεζίτες αστοί, δεξιοί, κεντρώοι και κάθε λογής συστημικοί αριστεροί, δίχως αυτό να αποτελεί πρόβλημα για την λειτουργία της μηχανής. Άλλωστε στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όλοι μπορούν να συζητήσουν μέσα σε ένα πάνελ όπου οι διάλογοι είναι τυποποιημένοι. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι ό,τι διαφεύγει από το πεδίο αλήθειας του δημοσίου λόγου, ο οποίος μόνο δημόσιος δεν είναι. Όταν ο λόγος τείνει να γίνει δημόσιος, τότε κηρύσσεται βέβηλος και άνομος. Ένας λόγος που αναζητά την αλληλεπίδραση των υποκειμένων και όχι τον εκκωφαντικό μονόλογο με όρους παραληρήματος του θεάματος, οφείλει να εξοριστεί από το πεδίο του κοινωνικού είναι.

Η επίθεση στο Athens indymedia, στο ράδιο Ενταση και στον 98FM δεν είναι παρά μια επίθεση σε ότι αμφισβητεί αυτόν τον μονόλογο. Η αστική ολιγαρχία αφού θεώρησε άνομες τις καταλήψεις τώρα προχωρά και σε μέσα έκφρασης και αντί-πληροφόρησης. Όμως αυτή η επίθεση δεν σταματά στους «άνομους». Στόχος είναι ο δημόσιος διάλογος να είναι η σιγή. Μια σιγή η οποία παθητικά θα συναινεί στην καταστροφή αυτού που την εκφέρει.

Αλληλεγγύη στα κινηματικά μέσα αντιπληροφόρησης: Athens indymedia, Ράδιο Ενταση και Ράδιο 98FM.

cybrigade.org Απρίλης 2013

Ταξίδι προς τη μαζική παραφροσύνη

Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας. Φρίντριχ Νίτσε

Το εμπόριο ελπίδων ξέμεινε από εμπόρευμα και άρχιζε να διαφημίζει εκβιασμούς. Ένας εκβιασμός που βασίζεται στον αργό θάνατο μέσω συνέχισης της εξοντωτικής πολίτικης της λιτότητας ή της καμικάζι επιστροφής στην δραχμή με ότι αυτό συνεπάγεται. Η νοσταλγία για τον ακμάζοντα καπιταλισμό των δυο προηγούμενων δεκαετιών συνεχίζεται και εκφράζεται με την ενεργοποίηση ακροδεξιών αντανακλαστικών. Κάποια από τα τελευταία τρόμαξαν μόλις συνειδητοποίησαν τι λογικές νομιμοποίησαν, δίχως αυτό να σημαίνει πως κατανόησαν πλήρως την κοινωνική συνθήκη. Μια κοινωνική συνθήκη οπού ο ακροδεξιός λόγος έχει διαχυθεί: επικίνδυνες οροθετικές «πουτανες» –μονό οι «ξένες» φυσικά- και θυματοποίηση των ελλήνων «πουτσαραδων», ξενοφοβία, απαίτηση στρατοπέδων συγκέντρωσης, πατριδολαγνεια, αναζήτηση ηγετών η και φύρερ ακόμα…

Μια σύντομη ανασκόπηση του 2011

Η προαναγγελθείσα προφητεία για τον εργασιακό μεσαίωνα από μειοψηφίες οι οποίες χαρακτηρίστηκαν εχθροί της πατρίδας, φτάνει στην εκπλήρωση της. Με συνοπτικές διαδικασίες τα τελευταία δυο χρόνια, διαγράφηκαν εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία ήταν βαμμένα με αίμα. όλα αυτά για το καλό της πατρίδος. Όπως για το κάλο της δημοκρατίας συντελέσθηκε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα[1] ακόμα και στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας. Με αυτό το τρόπο οι καρικατούρες της ελληνικής ακροδεξιάς εκπλήρωσαν τις πολιτικές ονειρώξεις τους να συμμετάσχουν σε μια πατριωτική χούντα. Ο βοριδής βαπτίζεται καλό παιδί από τα άλλοτε αριστερά αντισυμβατικά παιδιά του κοινοβουλίου και αναλαμβάνει υπουργείο. Κοινωνικά κεκτημένα όπως το άσυλο[2] οφείλουν να διαγραφούν, προς όφελος του «χρέους προς τη πατρίδα», διαπλατύνοντας όλο και πιο πολύ το δρόμο ενός νέου τύπου οικονομικού ολοκληρωτισμού με στρατιωτικά[3] χαρακτηριστικά. Το ζήτημα δεν είναι πως ξαφνικά ο καπιταλισμός έχασε τα προσχήματα του και επιτέθηκε στα λιγοστά κομμάτια του κράτους πρόνοιας που είχαν απομείνει. Ούτε επίσης ότι ο δυτικός κόσμος ζήλεψε τις εργασιακές συνθήκες του κινεζικού καπιταλισμού. Δεν είναι απλώς και μονό μια αναδιανομή του πλούτου προς τα επάνω άλλα πέρασμα από την κοινωνία της ευημερίας [4] στην κοινωνία του έλεγχου και της πρόληψης. Τα κοινωνικά αντανακλαστικά οφείλουν να είναι ελεγχόμενα και να μην διαταράσσουν την ροή του χρήματος η οποία εξυπηρετεί το κεφαλαίο και το τραπεζικό σύστημα. Έτσι είχαμε βίαιη καταστολή σε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση , διάλυση του συντάγματος με νέφος από δακρυγόνα και αμαύρωση από τα τσιράκια των ΜΜΕ όποιου τολμούσε να πει κάτι άλλο από αυτό που έλεγαν τα αφεντικά τους. Έτσι, το χρέος της πατρίδας πέφτει στους απόκληρους, και το κέρδος στους πατριώτες και στις τράπεζες(sic!).

Ανατριχιαστικό και διαβολικό

(Μετάφραση από το “Creepy and evil” του riseup)

Το ρητό της Google “μην είσαι διαβολικός” υπήρξε κλειδί για την επιτυχία της εταιρίας. Το έτος 2000, η Google ήταν μόνη μηχανή αναζήτησης η οποία δεν πριμοδοτούσε τα αποτελέσματα αναζήτησης προς όφελος των διαφημιστών, πράγμα το οποίο αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην ραγδαία επέκτασή της. Ίσως το καινούργιο ρητό της Google θα έπρεπε να είναι “μην είσαι ανατριχιαστικός”. Πρόσφατα το CEO (ανώτερο στέλεχος) Eric Schmidt είπε , ότι η Google “προσπαθεί να μην περάσει τη διαχωριστική γραμμή που καλούμε “ανατριχιαστική”” όταν πρόκειται για την συλλογή προσωπικών δεδομένων [1].

“Καθαρές” γειτονιές υπάρχουν μόνο σε βρώμικα μυαλά

Και ξαφνικά τις τελευταίες βδομάδες – πόσο μάλλον μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών- υπάρχει πρόβλημα με ακροδεξιές ομάδες σε περιοχές και γειτονιές της Αθήνας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «αποκαλύπτουν» το επικίνδυνο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στη μητρόπολη και σε συγκεκριμένες περιοχές της. Ο φόβος των νεοναζί και των ρατσιστικών παραληρημάτων τους γίνεται ένα από τα πρώτα θέματα στις ειδήσεις, στις εφημερίδες, στα μεσημεριανά προγράμματα. Πάντα υπάρχει ένας διαχωρισμός: οι επιτροπές κατοίκων (που «ανησυχούν» για το φαινόμενο της «λαθρομετανάστευσης») και οι ομάδες φασιστών που «παρεισφρύουν» σε αυτές και ασκούν βία σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε άτομο που δεν τους γεμίζει το μάτι. Κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι και πάσης φύσεως ειδήμονες αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά να αναλύσουν και να ρίξουν φώς σε αυτή την κατάσταση.